Vanlig frosk / Buttsnutefrosk (Rana temporaria)

Vanlig frosk / Buttsnutefrosk (Rana temporaria). © Bjørn Ormstad

Vanlig frosk / Buttsnutefrosk

Rana temporaria

Verdensdel: Europa

Engelsk navn: Common frog

Familie: Ranidae

Gruppe:

Beskrivelse

Dette er den vanligste frosken vi har i Norge, og har også størst utbredelse. Den har fått navnet sitt fordi snuten er ganske butt. Den tilhører familien Ranidae, som betyr ekte frosker. Den er utbredt over hele landet.


Fargene varierer fra lys brun, mørk brun, rødlig, gråaktig og nesten litt gulaktig, med svarte prikker spredt over hele kroppen. På bakbeina har den tverrgående, mørke bånd. Magen er lys, hvitaktig og kan ha mørke flekker eller skjolder. De har et mørkt bånd som begynner på snuten og strekker seg gjennom øyet til nedre bakdel av hodet.


Spissnutefrosken og denne er relativt like, men buttsnutefrosken blir litt større, og snuten er ikke så spiss som spissnutefrosken. Sangen er forskjellig, det gjør det enklere å skille de to rasene fra hverandre.


Hannene har tykkere fingertupper enn hunnene. Under parringstiden klatrer opp på hunnene og holder seg fast. Dette kalles Amplexus, som kommer av latin og betyr omfavne.

Utbredelse

Stort sett over hele Europa.

Habitat

Holder seg i nærheten av vann, trives best i høyt gress, men kan også finnes i myrer og på sletter, i tett og åpen skog.

Størrelse

7 til 10 cm.

Reproduksjon

Legger egg, alt fra 400 – 2000 av gangen. Eggene er, som hos alle amfibier i Norge, innkapslet i en gjennomsiktig gelé.

Farlig for oss

Ufarlig.

Aktivitet

Dagaktiv.

Føde

Alt av insekter, mark, larver og edderkopper.