1.02. Klasseinndeling

Klasseinndeling

Klasseinndeling betyr rett og slett at vi putter ting inn i et system. Det er et viktig verktøy i vitenskapen, men vi kan bruke det på mange andre ting også. For eksempel kan vi sortere nonstop etter farge og byer etter størrelse. Et annet system som ligner på klasseinndeling, er slektskart. Her kan vi se hvem som er eldst og hvem som er yngst. Dessuten kan vi se hvem som er foreldre til hvem. Når forskerne bruker klasseinndeling i dyreriket, viser de hvordan ulike dyr er i slekt med hverandre og hvilke dyr som ble utviklet først.

 

Taksonomi betyr rett og slett at vi setter navn på ting, som igjen gjør det enklere for oss lese og forstå dette systemet.

 

Kort forklart henger taksonomi og klasseinndeling sammen. Taksonomi kommer av gresk, der taks eller taxis betyr orden og onomi eller nomia betyr lære.

 

Taksonomisk klasseinndeling brukes i en rekke vitenskapelige fagområder.

 

Klassifisering av organismer gjøres i en taksa, det vil si domene, rike, klasse, slekt, familie, art, underart og så videre.

 

Et eksempel

Rike: Dyreriket

Rekke: Alle dyr med ryggrad

Underrekke: Virveldyr

Klasse: Alle krypdyr

Orden: Øgler, ormeøgler og slanger

Underorden: Alle slanger

Familie: Pytonfamilien

Underfamilie: Pythoninae

Slekt: Python

Art: Tigerpyton

Underart: Tigerpyton

 

For å gjøre det enklest mulig slik at hvem som helst i verden skal kunne forstå dette systemet og hvilke arter det er snakk om, blir det ofte satt opp på latin. Alle forskere og vitenskapsfolk i hele verden bruker latin som et felles språk for å beskrive og forklare ting med. Uansett hvor i verden du befinner deg, vil alle vite hva slags dyr du snakker om hvis du kan det latinske navnet.

 

Nå skal jeg sette opp det samme systemet på latin:

 

Rike: Animalia

Rekke: Chordata

Underrekke: Vertebrata

Klasse: Reptilia

Orden: Squamata

Underorden: Serpentes

Familie: Pythonidae

Underfamilie: Pythoninae

Slekt: Python

Art: Python bivittatus

Underart: Python bivittatus bivittatus

Carl von Linné og Charles Darwin

Moderne biologisk klasseinndeling har sine røtter i arbeidet til Carl Von Linne, som grupperte dyr og planter med lignende trekk sammen.

 

Han er kjent som taksonomiens far, og var en kjent og betydningsfull lege og botaniker som levde på 1700-tallet.

 

Systemet ble ytterligere forbedret av Charles Darwin, en britisk zoolog som levde på 1800-tallet. Charles Darwin er mest kjent for å ha grunnlagt evolusjonsteorien, altså læren om artenes opprinnelse.

 

Dette systemet er under utvikling hele tiden, da nye arter fortsatt blir funnet, og forskere finner ut at enkelte arter skal plasseres i andre grupper. Et eksempel på dette kan være den norske lille salamanderen. Tidligere het den Triturus vulgaris, og nå heter den Lissotriton vulgaris. Den har altså gått fra en artsplassering til en annen.

Share by: