1.03. Identifisering

Identifisering

Når det kommer til identifisering av slanger kan dette gjøres på flere måter, den enkleste er kanskje å se på disse trekkene:

 

Kroppstype: Er den tykk, slank, lang eller kort? Størrelsen på slangen kan si mye om hvilken type det kan være.

 

Hode: Hvordan er fasongen? Er det stort og trekantet, smalt, bredt eller avlangt? Hvordan er nakken, har den en smal nakke med en stor overgang til hodet eller er overgangen liten? Hvordan er snuten, er den spiss, er den lang eller har den utvekster? Peker den oppover eller er den avrundet?

 

Øyne: Har den store eller små øyne? Hvordan er pupillene, er de runde, vertikale eller nøkkelhullsformede? Hvilken farge har øynene? Har den utvekster over øynene, som øyenbryn?

 

Skjell: Er skjellene glatte, grove eller har de kjøl?

 

Farge og mønster: Mønsteret på en slange kan variere veldig, og det er flere ting en kan se etter. Er den ensfarget, har den store eller små flekker, hvilken fasong har flekkene, er de lyse eller mørke i kantene, har den tverrgående bånd eller ringer, hvilken farge har båndene eller ringene, er de rette eller uregelmessige?

 

Har den striper, i så fall hvor mange, går de helt ut til haletuppen, hva er fargene på stripene, hvor brede er stripene? Hvordan er magefargen sammenlignet med fargen på resten av kroppen? Noen slanger har bestemte mønstre i nakke og på hode, hvordan er disse?

Analskjell: Analskjellene kan være hele eller delte. Disse ligger rett over kloakkåpningen.

 

Hale: Halen er den delen av slangen som starter fra kloakkåpningen og går helt ut til haletuppen. Er den lang eller kort, smal eller tykk? Har den en rangle eller ender den i en stump? Hvordan er fargemønsteret på halen sammenlignet med resten av kroppen? Er haleskjellene hele eller delte?

 

Habitat: Hva slags habitat lever slangen i, er den trelevende, bakkelevende, oppå bakken eller under bakken? Hvordan er området den lever i, tørt eller vått? Er det vann i nærheten, lever den i vannet? Skog, åpen skog, tett skog eller tropisk skog?

 

Sted: Hvilket land befinner du deg i, og hvilken stat eller by?

Identifisering ved å telle skjell

Mange bruker denne metoden for å sikre identifiseringen av slangen ytterligere, og her er det flere ting å se etter.

Når en skal telle kroppsskjellene starter en på de aller første skjellene rett over

mageskjellene.

 

En lur ting å gjøre er å identifisere en ham etter slangen, om en skulle være i tvil om det er en ufarlig slange eller en giftslange. Det kan være vanskelig å holde en slange rolig nok til å kunne gjennomføre en slik identifisering, og dessuten farlig om det er en giftslange en håndterer.

 

Skjellene på magen er større enn skjellene på resten av kroppen, avlange og glatte. Dette er for å skape mindre friksjon når slangen beveger seg på bakken.

 

Man kan også bruke undersiden av slangen til identifisering, skjellene her deles inn i tre deler. Mageskjell, som kalles ventrale skjell, haleskjell, som kalles subcaudale skjell, og analskjell.

Undersiden av slangen varierer mellom hele og delte skjell, magen og halen trenger ikke være lik. Noen slanger kan ha hele mageskjell og delte haleskjell, mens andre har hele skjell på både mage og hale.

 

Når en skal identifisere slangen kan man telle antall mageskjell og haleskjell, samtidig som man ser om de er hele eller delte. Analskjellet ligger over kloakkåpningen og kan være helt eller delt.

 

Skjellene som ligger på hodet kan også variere mye, fra bitte små, knudrete skjell til store, skjoldlignende plater. Alle skjelltypene er inndelt med navn og kan brukes til å identifisere en slange.

 

Hodeskjellene varierer som sagt mye fra slange til slange, noen har flere skjell, andre har færre. Noen har delte skjell, mens andre har hele. Det å bruke skjellene til identifisering kan derfor være svært nyttig om man har en nøkkel å følge.

 

Rekken med leppeskjell på overleppen og underleppen kalles labials og kan deles i øvre og nedre labials, der nedre labials er skjellene på underleppen og øvre labials er skjellene på overleppen.

Share by: