Forord

Forord

Aller først vil jeg starte med å forklare hvorfor jeg begynte på denne boka. Som lærer har jeg sett og opplevd elevers interesse innenfor dette feltet. Sett hva slags bøker de først og fremst finner fram på biblioteket, det er nemlig faktabøkene som er mest attraktive, og kanskje enda mer faktabøker om slanger og krypdyr. Nå skal det ikke sies at alle velger bøker innefor dette feltet, men det er allikevel mange.

På grunn av den glødende interessen jeg har innenfor feltet får jeg også nesten daglig spørsmål om slanger og krypdyr, om det gjelder kjønnsbestemmelse av stålormer de har funnet eller slanger i Sør-Amerika, noe jeg setter stor pris på.

Jeg må også si at det finnes alt for lite litteratur om krypdyr i Norge, noe jeg har strevet med selv i alle år, fra jeg var liten av.
Jeg har nå samlet på slange- og krypdyrbøker siden jeg var 8 år gammel, og har en anselig mengde skal sant sies.

Mitt neste dilemma er jo at hver slangebok inneholder en viss informasjon, og er jeg ute etter annen informasjon, må jeg se i andre bøker. Dette innebærer at en må ha flere bøker for å få dekket hele aspektet av informasjon om disse dyrene.

Dette er grunnen til at jeg begynte å leke litt med tankene på å lage en slangebok på norsk, rettet mot barn og ungdom.


 Boken har jeg inndelt i  fire deler, og skal kort forklare hvordan inndelingen foreligger.
Jeg har samlet det meste som er verdt å vite om slanger, alt fra anatomi og oppbygning til sanser, bevegelser, gift og gifttyper i del 1.

Del 2 består av alle de 19 slangefamiliene i verden, med familiebeskrivelse og eksempelprofiler på slanger fra alle familiene.

Del 3 har jeg valgt å kalle Norske herptiler, den inkluderer alle herptilene vi har i Norge. Så langt meg bekjent finnes det svært lite litteratur om dette, og jeg valgte derfor å ha med dette i et eget kapittel.

Siden jeg også har dette kapittelet som inneholder noe annet enn bare slanger, kom også egentlig tittelen på boka av seg selv. Når folk flest refererer til slanger, pleier de vanligvis å si” Slanger og sånt”, noe jeg syntes var en passende tittel på boka.

I fjerde og siste del har jeg valgt å ha med en ”visste du at...” del, altså en helt konkret, kortfattet faktadel, som en også kan finne ut mer om i boka. Dette synes de fleste barn og unge er spennende.

Nå har jeg endelig kommet til veis ende, og det har flere ganger føltes som om jeg har tatt vann over hodet, og noen skrivepauser har det også blitt.

Jeg hadde ikke klart dette helt uten hjelp, og ønsker derfor å fortsette litt til med en takk til de som har hjulpet, støttet og inspirert meg. 

Uten dere hadde nok ikke boka blitt påbegynt en gang.




Jeg ønsker først å takke Andrea Hanson for først å få meg inn på tanken til å begynne på denne boka, og også takke for fantastiske opphold på hennes families utrolige flotte ranch i Nord Dakota i USA, og for turene du har vært med på. Vi har noen flotte klapperslangehistorier å fortelle.

 

En stor takk til Monica Sande som også har en finger med i spillet på begynnelsen av boka, det var hun som fortsatte å oppmuntre meg slik at jeg kom i gang. Også en stor takk for at du har holdt ut den tiden jeg har sittet og skrevet i timevis, dagevis og månedsvis med mindre tid til deg, med et løfte om at jeg begynner å nærme meg en slutt slik at du kan prioriteres mer. Også takk for all hjelp på de turene du har vært med på, du har også brutt noen grenser på disse turene, og jeg synes du har taklet det bra.

 

Stor takk til Nicklas Johnsen for alle de fantastiske slangeturene våre, du har vært en støtte og god venn så lenge jeg har kjent deg. Håper også det er mange flere slangeturer i framtiden.

 

Stor takk til Office of the Divisional Forest Officer, Kozhikode Division, for tillatelse til å håndtere slangene i India. Takker for et godt samarbeid. En ekstra takk til Preman Bhama for hans vennskap og turene i jungelen rundt hans hjem. Takk til Sajeevan for å ta meg med rundt i området for å redde kobraene, og få dem ut av bebodde strøk.

 

En stor takk må også gis til The King cobra city i Nam Phongdistriktet i Khon Kaenprovinsen i Thailand for deres vennlighet og hjelp. Uten dere hadde jeg ikke funnet hverken den indokinesiske spyttekobraen eller kongekobraen.

 

En stor takk til lærerne ved North Dakota State University for inspirasjon under mine studier, spesielt Jim Grier, min lærer i herpetologi. Takk for at jeg også fikk undervise i barnehager i herpetologi, og for å ha ansvaret og stellet av dyrene på universitetet. Jeg lærte utrolig mye av dere, som jeg også kommer til å huske resten av livet. Mere glødende engasjert i fagene og inspirerende lærere har jeg fortsatt ikke møtt.

 

Stor takk til Chahinkapa Zoo for at jeg fikk jobbe ved akkurat deres dyrepark, for en fantastisk flott dyrehage. En ekstra takk for at jeg fikk ansvaret for å håndtere og temme alligatoren og prøve å lære den at ikke alle mennesker er farlige, og for at akkurat jeg fikk lov å undervise om slanger. Det var også veldig gøy og komme på radioen som den norske internshipen og fortelle om mine interesser og at jeg jobbet hos dere.

Jeg lærte utrolig mye den tiden hos dere.

 

Stor takk til Iglemyr skole for deres støtte innenfor min hobby og lidenskap. Iglemyr har latt meg få dyrke mine interesser, og latt meg få utfolde meg. Bokuka kan jo nevnes her, som elevene ser ut til å like ekstra godt. Videre har vi myra vår som har blitt en hjertesak hos meg som jeg kjemper sammen med elevene for å vedlikeholde. Salamandrene våre må vi jo jobbe og kjempe for å beholde slik at de fortsatt trives og blir værende.

 

Jeg har også fått lov til å ha en utstilling med et variert utvalg av hodeskaller, skjeletter, skinn og preserverte dyr, som ser ut til å fange både de voksnes og elevenes interesse når de passerer utstillingen.

 

En takk må også gis til Lars Olav Sande for froskesafari på Finnøy. Det var utrolig artige turer som jeg håper vi kan gjenta. Videre har han også stilt opp som fotograf, designer og gjort bilderedigering til boka, og vært behjelpelig med alt av spørsmål innen design og bilder.

 

Takk til medisinerstudenten Marius Bakken, det var utrolig artig at du kom på besøk og foretok et inngrep på den døde huggormen som hadde blitt funnet. Der du opererte ut hele giftapparatet basert bare på min forklaring, slik at jeg kunne studere dette nærmere. Det var med god presisjon og stødig hånd du utførte arbeidet.

 

En takk til Karl Vidar "Kalle" Karlsen for at du ble med til Borneo. Det var en fantastisk tur med mange gode opplevelser, og vi jobbet ganske godt som et team også. Takk for all hjelp med både fotografering, filming og det tekniske.



Borneo gropeviper
Share by: