1.14. Farligst eller giftigst?

Farligst eller giftigst?

Når vi snakker om de farligste og giftigste slangene er det viktig å holde tungen rett i munnen, for de giftigste slangene i verden er ikke kategorisert som de farligste. Det er nemlig to forskjellige ting.

 

Farlige slanger kan være blant de giftigste, eller de trenger ikke være giftige i det hele tatt. Ta den grønne anakondaen eller nettpytonen, for eksempel. Det er store kvelerslanger, ikke giftige, men i stand til å spise et menneske, noe som kategoriserer dem som farlige.

 

Den giftigste slangen i verden er riktignok farlig, men den er verken aggressiv eller blant de raskeste. Farlige slanger blir i hovedsak målt etter aggressivitet, giftstyrke, størrelse, hurtighet og antall dødsfall.

Svart mamba er ofte kategorisert som den farligste slangen, den er verdens nest lengste giftslange med sine 4,5 meter, etter kongekobraen. Den er også verdens raskeste slange og kan krype med en hastighet på 20 km/t. Den svarte mambaen har en svært sterk nervegift, og alt dette kombinert med dens svært aggressive adferd gjør den til verdens farligste slange.

 

Farligheten til slangene blir målt forskjellig rundt omkring i verden og vektlagt forskjellig ut fra de ulike kriteriene som er nevnt. Derfor varierer navnene på disse listene noe. Svart mamba går likevel igjen på de fleste lister. Kysttaipanen er et annet eksempel på en slange som er kategorisert som en av verdens farligste slanger. Denne er ekstremt giftig, men ikke like stor eller rask. Den er, i likhet med den svarte mambaen, svært aggressiv.

 

De fire store

I det sørlige Asia er det noe som kalles «De fire store». Dette omhandler de fire aller farligste slangene. Dette er slanger som man oftest treffer på i nærheten av bebodde strøk og som forårsaker flest bitt og dødsfall. Disse fire slangene er indisk kobra, vanlig krait, efan og russells viper.

 

De farligste slangene

Ved å ta et utgangspunkt i de slangene som forårsaker flest bitt, dødsfall og med tanke på giftstyrke, kan et forslag til en liste være slik:

 

1. Svart mamba, Dendroaspis polylepis, lever i Afrika.

2. Hvesehuggorm, Bitis arietans, lever i Afrika.

3. Kysttaipan, Oxyuranus scutellatus, lever i Australia.

4. Østlig brunslange, Pseudonaja textilis, lever i Australia.

5. Vanlig krait, Bungarus caeruleus, lever i Asia.

6. Indisk kobra, Naja naja, lever i Asia.

7. Efan, Echis carinatus, lever i Asia.

8. Russells viper, Daboia russelii, lever i Asia.

9. Fer-De-Lanceslange / Terciopelo, Bothrops asper, lever i Sør-Amerika.

10. Bushmaster, Lachesis muta, lever i Sør-Amerika.

11. Tigerklapperslange, Crotalus tigris, lever i Nord-Amerika.

12. Mojaveklapperslange, Crotalus scutulatus, lever i Nord-Amerika.

13. Sandviper, Vipera ammodytes, lever i Europa.

 

Jeg har i denne listen inkludert slanger fra alle verdensdeler, til og med Europa, selv om disse i utgangspunktet blekner mot de aller farligste. Det kunne selvfølgelig vært lagt til mange slanger her, men dette er de som forårsaker flest bitt og dødsfall kombinert med sterk gift. Det må også tilføyes at mengde gift gitt i et vanlig bitt også blir regnet med i mange sammenhenger når det snakkes om de farligste slangene i verden. Kongekobraen er et eksempel på en farlig slange som blir beregnet som en av verdens farligste slanger. Dette er på grunn av dens enorme størrelse og dens enorme giftkjertler. Den gir store mengder gift i ett bitt, og det er her mengden som angir farligheten.

Farlige ikke-giftige slanger

I denne listen har jeg tatt med de sju største kvelerslangene i verden. Disse er ikke giftige, men er likevel i stand til å skade mennesker. De to øverste er i stand til å spise voksne, mens de lenger ned på listen er mer farlige for små barn.

 

1. Grønn anakonda, Eunectes murinus

2. Nettpyton, Malayopython reticulatus reticu!atus

3. Tigerpyton, Python bivittatus bivittatus

4. Afrikansk klippepyton, Python sebae sebae

5. Amethystpyton, Morelia amethistina

6. Kongeboa, Boa constrictor constrictor

7. Indisk pyton, Python molurus

LD50

Giftstyrken kan måles i noe som kalles LD50, som betyr lethal dose (dødelig dose) 50%. Det betyr rett og slett at en gift som måles i milligram blir testet ut på mus, målt i kg. Denne testen viser hvor mye gift som må til før den blir dødelig. Beregner vi vekten på mus (som er ca. 20 gram) og regner dette om til vekten av gjennomsnittsmennesker, kan vi anslå hvor farlig giften er for oss. For eksempel så skal det ikke mer til enn 50 mg nikotin for å drepe en rotte.

 

LD50 ble utviklet av den britiske farmakologen John William Trevan (1887-1956) så tidlig som i 1927.

 

LD50 kan måles på flere måter, men jeg har tatt utgangspunkt i det som er mest reelt i forhold til et slangebitt i virkeligheten. De fleste slangebitt skjer subkutant, altså at hoggtennene stikker rett under huden. lnnlandstaipanen er den aller giftigste slangen på planeten, og med utgangspunkt i LD50 pr. kg. omgjort til mennesker skal det sies at ett enkelt bitt kan drepe så mye som 287 mennesker. Dette er med utgangspunkt i maksimumsmengde gift som kan gis i ett bitt fra denne slangen.

 

I listen nedenfor har jeg ikke tatt hensyn til mengde gift gitt per bitt eller antall dødsfall. Jeg har kun gått ut fra giftigheten gitt subkutant. Dess mindre mengde gift gitt, dess giftigere er slangen.

 

De giftigste slangene

1. lnnlandstaipan, Oxyuranus microlepidotus. 0,010 mg/kg

2. Østlig brunslange, Pseudonaja textilis. 0,036 mg/kg

3. Dubois havslange, Aipysurus duboisii. 0,044 mg/kg

4. Svart mamba, Dendroaspis polyepis. 0,050 mg/kg

5. Gulbuket havslange, Hydrophis platurus. 0,067 mg/kg

6. Perons havslange, Hydrophis peronii. 0,079 mg/kg

7. Mangebåndet krait, Bungarus multicinctus. 0,090 mg/kg

8. Kysttaipan, Oxyuranus scutellatus. 0,106 mg/kg

9. Svartbåndet havslange, Hydrophis melanosoma. 0,111 mg/kg

10. Nebbhavslange, Hydrophis chistosus. 0,1125 mg/kg

Share by: